Praktijkgericht Programma van start
De eerste helft van dit schooljaar volgden leerlingen van 5 VO-scholen keuzevakken bij het Da Vinci College. Nu dit programma is succesvol is afgerond, is begin deze maand het Praktijkgericht Programma gestart. In dit challenge-based programma maken mavo-leerlingen in 6 weken kennis met het bedrijfsleven, het vervolgonderwijs en innovatie.
In het vmbo doet zich een nieuwe ontwikkeling voor: praktijkgerichte programma’s in de gemengde en/of theoretische leerweg. Vanaf schooljaar 2024-2025 mogen vmbo-scholen die dat willen, een of meer praktijkgerichte programma’s aanbieden in de gl en tl. Bij een praktijkgericht programma voeren leerlingen praktische, levensechte en realistische opdrachten uit bij of voor opdrachtgevers (bedrijven en instellingen) binnen en buiten school. Hierdoor ervaren leerlingen hoe het eraan toe gaat in de praktijk.
Pilot met 3 scholen
In navolging van het succes van de Keuzedelen, organiseert het Da Vinci College een Praktijkgericht Programma waaraan verschillende scholen kunnen deelnemen. Door deze ‘schaalgrootte’ ontstaan er meer mogelijkheden dan als iedere school het voor zichzelf zou organiseren. Nu is gestart met een pilot met drie scholen: Walburg, Insula College en Uilenhof in Gorinchem. Nog eens vijf andere scholen hebben hun interesse voor deze vorm van samenwerking al uitgesproken.
Het programma duurt, zoals het nu is opgezet, 6 weken. In die weken krijgen de leerlingen onder meer een gastles en een excursie en gaan ze ook concreet aan de slag met hun opdracht. Dat gebeurt in de Duurzaamheidsfabriek. Studenten van het MBO helpen bij de begeleiding. Om de studenten extra te motiveren, hebben we een wedstrijdelement toegevoegd.
Inschrijving nieuwe keuzevakken vanaf 1 maart
Waar het Praktijkgerichte Programma is bedoeld voor leerlingen uit de gemengde en/of theoretische leerweg, volgt elke vmbo-leerling in een beroepsgerichte leerweg keuzevakken om zich verder te verdiepen, verbreden of oriënteren. Een leerling mag daarom in principe kiezen uit alle mogelijke keuzevakken. Dat zijn er 190. “Geen enkele vmbo-school krijgt het organisatorisch voor elkaar om die allemaal aan te bieden,” legt projectleider Michel Pipping uit. “Vanuit STO kwam de vraag of wij als mbo daar een rol in konden spelen. Dat wilden we graag, omdat we er daarmee aan bijdragen dat leerlingen straks goed voorbereid instromen in het mbo. Maar vooral ook omdat we een kans zagen om meer leerlingen te interesseren voor de techniek.”
Dat heeft er toe geleid dat in totaal 40 leerlingen van vijf verschillende scholen de afgelopen maanden op woensdagen aan de slag gingen met Robotica (17), Verbandingsmotoren (18) en Innovatie & Protoyping (5). Positief opvallend was ook dat de verdeling jongens/meisjes ongeveer 50/50 was en dat de grootste groep meisjes aansluit bij het keuzevak Verbrandingsmotoren. Een voorzichtige indicatie dat deze manier van keuzevakken aanbieden inderdaad een bredere doelgroep weet te verleiden richting de techniek.
Vanwege de positieve ervaringen, zal in het nieuwe schooljaar 25/26 zal worden gestart met maar liefst 12 keuzevakken. Nieuwe keuzevakken zijn onder meer Duurzame Energie, Circulair Bouwen, Idee-ontwikkeling en Procestechniek. Het aanbod voor VMBO keuzevakken geld voor alle VO scholen in de regio, voor 4e jaars leerlingen uit de BB, KB en GL leerweg, zowel harde techniek, als techniekverwant. Hiermee hopen we ook te bereiken dat leerlingen uit het profiel Dienstverlening & Producten een technische vervolg opleiding gaan volgen. Aanmelden kan tussen 1 maart en 31 maart (vol is vol) en loopt via de decaan. Het is alleen mogelijk om individuele studenten aan te melden die zich willen verdiepen/bekwamen op het thema.
Meer weten?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Michel Pipping mpipping@duurzaamheidsfabriek.nl