Ontwikkelpad Techniek Drechtsteden
Partijen als de Beroepentuin en Infratalent helpt mensen met een uitkering via ‘voorschakel’-trajecten aan een betaalde baan in de techniek. Om in hun nieuwe werk duurzaam inzetbaar te blijven, heeft deze groep vaak behoefte aan extra vaardigheden. Die kunnen ze nu opdoen via het Ontwikkelpad Drechtsteden – een unieke samenwerking tussen overheid, onderwijs en werkgevers.
Blijven ontwikkelen
Er is in de regio een groot tekort aan technisch opgeleide mensen. Dat zet onder meer een rem op de ambities die er zijn op het gebied van de bouw en de energietransitie. De voorschakeltrajecten slagen erin om mensen snel en gericht op te leiden voor een baan in de technische sector. Deelnemers die het traject succesvol afronden komen daarna in aanmerking voor een baan bij een regionale werkgever. De skills die de deelnemers in kort traject opdoen, zijn natuurlijk beperkt. Voor zowel de deelnemers als voor de werkgevers is het daarom waardevol als zij zich in hun nieuwe baan verder ontwikkelen. Het gaat daarbij om zowel om vakgerichte skills als om beroepsvaardigheden.
Werken en leren
Het traject Ontwikkelpad Techniek Drechtsteden bestaat uit twee aaneengesloten periodes van 12 weken, met als doel duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. De deelnemer werkt dus (minimaal 16 uur) bij een werkgever in de branche en volgt daarnaast één dag per week gedurende een periode van 12 weken het Ontwikkelpad. Er is keus uit twee richtingen: Bouw/ Infra en Installatie/Elektro. Bij beide trajecten is er naast vakgerichte skills, zoals bijvoorbeeld timmeren en metselen of elektrotechniek, ook aandacht voor zaken als basisvaardigheden als rekenen en de zogenaamde ‘soft skills’.
Theorie en praktijk
Het Ontwikkelpad bestaat deels uit theorie, maar er worden ook praktijklessen gegeven, zodat de leerstof direct in de praktijk geoefend en toegepast kan worden. De docent heeft regelmatig contact met de werkgever en de deelnemer om de inhoud van het traject zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de benodigde vakvaardigheden op de werkvloer.
Aanmelden en afronden
Aanmeldingen voor het Ontwikkelpad Techniek Drechtsteden lopen via het Werkcentrum Drechtsteden. Na 12 weken kan de kandidaat het traject afronden, of nogmaals 12 weken scholing volgen in één van de twee richtingen. Het traject wordt afgerond met een bewijs van deelname, mbo- verklaring of certificaat uitgegeven door ROC Da Vinci College.
Unieke samenwerking
Het Ontwikkelpad Techniek Drechtsteden is tot stand gekomen in een unieke samenwerking tussen Werkgevers Drechtsteden, de gemeente Dordrecht (inmiddels Werkcentrum Drechtsteden) en de Duurzaamheidsfabriek. De ontwikkelkosten zijn daarbij gefinancierd vanuit PPS SCALE.
Meer informatie?
Wil je meer weten over het Ontwikkelpad Techniek Drechtsteden? Neem dan contact op met Nicolette Visser via npevisser@duurzaamheidsfabriek.nl. Voor het aanmelden van deelnemers of als je als werkgever interesse hebt in het in dienst nemen van een kandidaat, neem contact op met Werkcentrum Drechtsteden https://werkcentrumdrechtsteden.nl/.