Meesterproef Toepassing & Technologie
Vrijdag 14 maart vond in de Duurzaamheidsfabriek alweer een mooi event plaats, waarin het regionaal talent uit het beroepsonderwijs in de schijnwerpers stond. Dit keer ging het om de Meesterproef Engineering & Mechatronica, een samenwerkingsproject tussen Insula College Koningsstraat en ROC Da Vinci College.
Echte opdrachten, actuele onderwerpen
Voor het derde jaar op rij organiseerden het Insula College Mavo en het Da Vinci College deze Meesterproef. 33 vierdejaars VMBO-leerlingen met het profiel Toepassing & Technologie (T&T) werkten zes weken lang met 25 tweedejaars MBO-studenten Engineering & Mechatronica aan verschillende uitdagende opdrachten uit het bedrijfsleven. Dit jaar kwamen de opdrachten van Equans en Bam Infra BV uit Dordrecht en gingen over actuele onderwerpen zoals energieopwekking (waterstof/zonnepanelen) en duurzaamheid (energie-neutrale mobiele spoorwegovergang).
Onderdeel van het examen
Met een projectmatige aanpak maakten de teams hun demokoffer en communicatiemateriaal. Ze gebruikten geautomatiseerde productiemiddelen zoals de 3D-printer, lasersnijder en plotter, en softwarepakketten zoals Tinkercad, Inkscape en Cava. Voor de vmbo-leerlingen is de Meesterproef het afsluitende onderdeel van hun profiel. Voor de mbo-studenten is het een project om te oefenen met begeleiden, wat een examenonderdeel voor hen is.
Wedstrijdelement
Om de teams extra te motiveren, werd er een wedstrijdelement toegevoegd. Bij de eindpresentaties voor docenten, familie en andere geïnteresseerden werden drie awards uitgereikt voor creativiteit, samenwerking en de ‘journey’ die de studenten hebben afgelegd. Gevraagd naar hun ervaringen gaven verschillende studenten aan dat ze het vooral leuk vonden om, na het onderzoek dat deel uitmaakte van de opdracht, hun ideeën en nieuwe inzichten ook echt te kunnen vertalen naar een fysiek resultaat.
Praktijkgerichte programma’s
Met het project konden studenten praktijkervaring op te doen, hun vaardigheden in een realistische setting ontwikkelen en kennismaken met interessante technische bedrijven uit de regio. De Meesterproef werd al twee keer eerder georganiseerd en krijgt inmiddels opvolging in het bredere verband van de praktijkgerichte programma’s. Vanaf schooljaar 2024-2025 mogen vmbo-scholen die dat willen, een of meer praktijkgerichte programma’s aanbieden in de gl en tl. In navolging van het succes van de Keuzedelen, organiseert het Da Vinci College een Praktijkgericht Programma waaraan verschillende scholen kunnen deelnemen. Door deze ‘schaalgrootte’ ontstaan er meer mogelijkheden dan als iedere school het voor zichzelf zou organiseren. Naast de Meesterproef met het Insula College, is dit jaar ook gestart met een pilot met het Walburg en Uilenhof in Gorinchem. Nog eens vijf andere scholen hebben hun interesse voor deze vorm van samenwerking al uitgesproken voor volgend schooljaar.