Highlights en vervolgstappen kennissessie Cybersecurity
De Kennissessie Cybersecurity van 21 oktober was een intensieve en inspirerende bijeenkomst. Het thema werd vanuit verschillende invalshoeken belicht, met als doel de theorie en praktijk dichter bij elkaar te brengen. Er was daarom ook ruim aandacht voor het vervolg: hoe kunnen we doorpakken op de nieuw verworven inzichten?
Expertise op het gebied van IT en OT
Wat vooral uit de sessie naar voren kwam, is dat de uitdagingen groot zijn. Zeker voor MKB-ers. Waar doe je goed aan en waar moet beginnen? Het vraagt veel tijd, kennis en kunde en daarnaast een gestructureerde aanpak! Een andere belangrijke take away was dat menselijk handelen nog steeds vaak de oorzaak is van een inbraak. Een belangrijk deel van de oplossing om problemen te voorkomen: opleiden van de medewerkers en kennis dichtbij hebben via partners! En ook de nieuwe regelgeving komt eraan, dus we moeten aan de slag!
- Microsoft Cloud Beveiliging: Maik van der Gaag van 3fifty deelde zijn ervaringen en simuleerde een phishing-aanval. Hij benadrukte hoe snel de IT-wereld verandert en hoe cybercriminaliteit een serieus businessmodel is geworden.
- Praktische Digitalisering: Wiek Wijnands en Sven van Vossen van Kensan bespraken de veilige implementatie van PLC’s in fabrieken. Hun casus onderstreepte het belang van het beveiligen van zowel OT als IT. Alleen zijn deze werelden nog niet goed op elkaar aangesloten binnen bedrijven.
- Machinebeveiliging: Jeroen Wijnands van Orange Cyberdefense en Klaas G. Wijbenga van Weidmüller Benelux bespraken de impact van NIS2 en CRA op de industrie en de noodzaak voor voorbereiding op de toekomst. Probeer de systemen in de organisatie te snappen en te compartimenteren!
- Risicomanagement: Maureen Meerkerk van INBISCO Management Systems benadrukte het belang van bewustwording bij bedrijven over hun kwetsbaarheid voor hackers. Een handige checklist kan mkb’ers helpen risico’s beter te beheren en software kan hier goed bij helpen om compliant te zijn.
- VR Game: De deelnemers konden een VR-game spelen onder begeleiding van Sander van Beek en Sander Overeijnder van Platform Veilig Ondernemen. Het spel simuleerde een cyberaanval, wat de uitdagingen in de echte wereld duidelijk maakte. Wil je in je bedrijf iets doen op het gebied van awareness? Kijk dan zeker eens bij het (gratis) aanbod van PVO
Doorpakken
Vanuit de deelnemers was er duidelijk behoefte om nog verder te praten over bepaalde thema’s, maar ook om concreet over te gaan op actie. Daaruit zijn de volgende zaken naar voren gekomen.
- Innovatietafel Compliance: We starten een Innovatietafel met Werkgevers Drechtsteden om kennis te delen en samen stappen te zetten richting compliance. We nodigen je van harte uit voor de eerstvolgende meeting, die vanuit de Duurzaamheidsfabriek zal worden georganiseerd. Laat ons weten of er ook collega-bedrijven zijn die geïnteresseerd zijn. Mail Daan Wortel als je wil deelnemen.
- Onderwijs en Cybersecurity: Liam Teunen, docent/onderzoeker, ontwikkelt OT/IT cybermodules voor ROC DaVinci College. Hij zoekt input en hulp vanuit de industrie. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via deze mail.
- IT/OT Hobby-Avonden: Elke laatste donderdag van de maand organiseert ROC DaVinci College hobby-avonden om samen digitaliseringsoplossingen te ontwikkelen. Laat ons per mail weten of je interesse hebt, dan brengen we je in contact met de betrokken docenten.
- Kosteloos Actieplan cyberweerbaarheid: DigitalZH biedt ondernemers in de maakindustrie de mogelijkheid om kosteloos een uitgebreide analyse te laten uitvoeren van de huidige cybersecurity-status middels een nulmeting en evaluatierapport met aanbevolen acties en stappen. Cybersecurity – Digitalzh
De Kennissessie Cybersecurity vond plaats als onderdeel van de Maand van de Cybersecurity en werd mede mogelijk gemaakt door Data Value Drechtsteden, de gemeente Dordrecht en Platform Veilig Ondernemen Nederland.