Excellentieprogramma Zorgtechnologie van start
‘Verpleegkundigen spreken Chinees voor techneuten “ merkte Nicky, student verpleegkunde, op tijdens de start van het mbo excellentieprogramma Zorgtechnologie in de Duurzaamheidsfabriek op 12 november 2020. Elkaar verstaan is een belangrijk punt tijdens de samenwerking tussen 8 studenten van de opleidingen Smart Technology en Mechatronica, Maatschappelijke Zorg, Verzorgende IG en verpleegkunde terwijl ze samen in 10 weken en oplossing bedenken voor twee realistische problemen van bewoners en medewerkers van ASVZ in Sliedrecht. Over het algemeen nog een onzichtbare maar belangrijke samenwerking want in de actuele beroepspraktijk vervagen de grenzen tussen zorg en technologie.
Na een actieve kennismaking waaraan alle aanwezigen meededen en waarin elkaar bevragen gestimuleerd werd, was het ijs gebroken en namen de opdrachtgevers Thea Braun en Tanja Dekker het woord ‘Wij werken voor ASVZ en zijn voor iedereen met een verstandelijke beperking jong en oud licht en zwaar verstandelijk beperkt “. Vervolgens beschreven ze helder twee opdrachten op gebied van mobiliteit en slimme technologie bij een visuele beperking.
Hierna pakten de studenten de regie en bepaalden zij zelf de groepsindeling en startten een brainstorm. De eerste avond werd afgesloten met demonstraties robotica en smart technologie op het besturingsplein op de tweede verdieping in de Duurzaamheidsfabriek..
In dit excellentieprogramma vergroten de deelnemers naast hun vak skills ook hun 21e-eeuwse vaardigheden, zoals analytisch denken, in teamverband problemen oplossen en het inzetten van creatieve en sociale vaardigheden. Als multidisciplinair team gaan ze aan de slag en zijn eigenaar over hun eigen leerproces. Daarbij is er ruimte voor experimenteren en fouten maken. Daar waar de leervragen komen, staat een team van docenten en professionals voor hen klaar. Vragen is een van de sleutelwoorden in dit programma. Nieuwsgierig zijn, niets als vanzelfsprekend aannemen, doorvragen.
‘De studenten de regie geven levert nu al mooie momenten op. De uitdaging wordt om het proces te laten gaan en op de juiste momenten kennis of ervaringen toe te voegen. Wanneer dat zal zijn kan ik nu nog niet inschatten’ aldus Timon Jongkind Projectleider Innovatie van de Duurzaamheidsfabriek. Vervolgens zegt hij lachend: ‘Maar dat kunnen de studenten natuurlijk ook vragen“.
Dit programma wordt uitgevoerd dankzij de aanjaaggelden van MBOe. Voor het Da Vinci College een kans om een excellentieprogramma met de partner ASVZ te realiseren. Als onderwijs methodiek wordt “team coaching “ ingezet en de samenwerking in multidisciplinaire teams wordt apart onderzocht.