Ontwikkelpad Techniek Drechtsteden
Maatwerk voor duurzame inzetbaarheid in de techniek
Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is een baan in de techniek een waardevolle kans. Maar niet iedereen heeft direct alle benodigde vaardigheden om duurzaam inzetbaar te blijven. Het Ontwikkelpad Techniek Drechtsteden biedt deze groep de mogelijkheid om zich gericht verder te ontwikkelen — in samenwerking met overheid, onderwijs en het bedrijfsleven.
Voor wie is het Ontwikkelpad bedoeld?
Het traject is bedoeld voor deelnemers die vanuit een voortraject (zoals De Beroepentuin, InfraKansen) zijn doorgestroomd naar werk in de techniek. Ze zijn gestart in een technische praktische functie, maar hebben behoefte aan verdieping of verbreding van hun vaardigheden. Dat is waardevol voor zowel werkgever als werknemer: gerichte training verhoogt de effectiviteit en inzetbaarheid op de werkvloer, terwijl verdieping voor meer werkplezier en motivatie zorgt bij de werknemer.
Werken én leren
Deelnemers werken minimaal 16 en maximaal 32 uur per week bij een (erkend) leerbedrijf in de regio. Daarnaast volgen ze één dag per week, gedurende 12 weken, een op de praktijkgerichte training, die indien gewenst verlengd kan worden met nog eens 12 weken. Er zijn twee ontwikkelpaden:
1. Bouw/Infra
In dit Ontwikkelpad richten deelnemers zich op basisvaardigheden in de bouw en infrastructuur. Deelnemers kunnen o.a. de volgende skills leren:
- Metselen, tegelzetten, uitzetten en maatvoeren
- Grondwerk en schadevrij graven bij kabels en leidingen
- Montage van houten elementen en praktische bouwvaardigheden
- Basisrekenen (1F) en versterking van soft skills zoals samenwerken, communiceren en werkhouding
Leslocatie: Bouwmensen – Hardinxveld-Giessendam
2. Installatie/Elektro
In dit pad ligt de focus op de technische basis voor installatietechniek en elektrotechniek. Deelnemers kunnen o.a. de volgende skills leren:
- Basisvaardigheden elektrotechnische én werktuigkundige installaties
- Kabel leggen en werken aan laadpunten voor elektrische voertuigen
- Onderhoud en service van installaties
- Basisrekenen (1F) en soft skills zoals zelfstandigheid, werkdiscipline en veiligheidsbewustzijn
Leslocatie: IWZH – Dordrecht
Praktijkgericht en afgestemd op het bedrijf
De Duurzaamheidsfabriek zorgt samen met ROC Da Vinci College voor een traject dat nauw aansluit op de dagelijkse praktijk. De docent houdt intensief contact met de werkgever en de deelnemer, zodat het programma altijd maatwerk blijft. Het bedrijf, deelnemer en opleider bepalen samen de inhoud van het praktische trainingen om zo de duurzame inzetbaarheid te vergroten.
Wat levert het op?
Na afloop ontvangen deelnemers een bewijs van deelname, mbo-verklaring of mbo-certificaat. Zo vergroten zij hun kansen op duurzame inzetbaarheid of doorstroom naar een volledige bbl-opleiding op mbo-niveau 1 of 2.
Rol van de Duurzaamheidsfabriek
De Duurzaamheidsfabriek coördineert dit traject in samenwerking met De Beroepentuin, InfraKansen, IWZH, Bouwmensen, het Da Vinci College en het Werkcentrum Drechtsteden. Door nauw contact te onderhouden met de praktijk én met de consulent van het Werkcentrum Drechtsteden zorgen we voor een sterk traject dat aansluit bij de behoefte van werknemer én werkgever.
Praktische informatie
Duur | 12 of 24 weken |
Lesdag | 1 dag per week (maandag, 08.30 – 15.30 uur) |
Locatie | Dordrecht of Hardinxveld-Giessendam |
Kosten | €3.300 per deelnemer per 12 weken (excl. btw) |
Instroom | Elke 12 weken (instroommomenten in overleg mogelijk) |
AANMELDEN >>
Meer informatie?
Wil je meer weten over het Ontwikkelpad Techniek Drechtsteden? Neem dan contact op met Nicolette Visser (Connector Human Capital) via npevisser@duurzaamheidsfabriek.nl.