Share:

Nieuws

De beloften (en beperkingen) van de lascobot in de praktijk

Voor de zomer ging mbo-student Norbert Dreef met een lascobot van Valk Welding langs verschillende bedrijven in de regio. In een aantal weken bekeek Norbert samen met de medewerkers van het bedrijf of hun producten zich leenden om met een lascobot te lassen. De inzet van het traject was om gezamenlijk meer kennis op te doen op het gebied van lasrobotisering voor kleine volumes.

Collaborative robot

Gewapend met de nodige basiskennis van lassen én een Techman lascobot, bezocht Norbert zes maakbedrijven. Op zoek naar kansen en uitdagingen met de lascobot, werd in het onderzoek onder meer gekeken naar de positionering van de cobot en het product, de manier van calibratie en de lasbron. Dit leverde interessante inzichten op. Norbert: “Cobot staat voor ‘collaborative robot’ en is dus gemaakt om samen met de mens te werken. Dat zie je terug in een heleboel voordelen. Zo kan iedereen hem binnen één dag leren programmeren en is hij flexibel. Waar een industriële robot een vaste plaatst heeft, is de cobot eenvoudig te verplaatsen. En als je het afzet tegen handlassen, dan is het lichamelijk minder zwaar en maakt het het werk interessanter, omdat de cobot de ‘saaie’ rechte stukken kan overnemen.”

Snelle ontwikkelingen

Naast voordelen, waren er ook duidelijke beperkingen. Die zaten ‘m niet direct in het kleinere bereik van de cobot ten opzichte van een industriële lasrobot, maar meer in het omgaan met verschillen. Waar de lascobot het eigenlijk prima doet in gelijkmatige serieproducties, kost het opzetten van verschillende producten, het aanpassen van de schaling of het omgaan met onregelmatigheden te veel tijd. Norbert heeft daarbij wel een belangrijke kanttekening: “de ontwikkelingen in cobottechnologie gaan echt razendsnel. Zelfs tijdens het onderzoek kwamen er al nieuwe mogelijkheden beschikbaar. Dus het is voor maakbedrijven zeker relevant om aangehaakt te blijven en af en toe hun eigen manier van werken tegen het licht te houden.”

Anders denken

Daarnaast spoort Norbert bedrijven aan om vooral ook op een andere manier naar cobots te kijken. “We hebben nu gekeken naar de inzet van cobots voor lassen. Maar cobots zijn super veelzijdig. Je kunt een cobot met camera bijvoorbeeld ook inzetten voor inspecties, of je cobot uitrusten met grijpers om producten te verplaatsen. Daarbij verandert de markt ook en komen er bijvoorbeeld mogelijkheden om cobots te huren. Het is een nieuwe ontwikkeling, die erom vraagt om een beetje outside the box te denken, maar ik denk zeker dat cobots zeer interessant kunnen zijn voor bedrijven met kleine volumes!”

Proeftuin Lasrobotisering

Lasrobotisering wordt nu met name toegepast in seriematige productie. Het i_lab heeft, samen met het practoraat van het Da Vinci college, de Duurzaamheidsfabriek en Innovation Quarter een proeftuin opgezet waarin bedrijven zich samen met experts inzetten om lasrobotisering ook voor lage volumes realiseerbaar te maken. In de proeftuin gaat het om creëren van eenvoudig te programmeren software, maar ook om experimenteren, testen en het meenemen van medewerkers en het beroepsonderwijs in deze ontwikkeling.

www.i-lab.nl/projecten/proeftuin-lasrobotisering

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry